Afstudeerproject Grafisch Lyceum Rotterdam

In de wereld van Autistiek is alles gericht op jongeren met autisme en het gezin waarin zij opgroeien. Voor hen is het niet altijd even makkelijk om een dagje weg te gaan. In Autistiek wordt er rekening gehouden met de behoeften van deze doelgroep. Daarnaast wordt het hele gezin samengebracht bij dit gezamenlijke dagje uit. 

Voor dit project is een gebouw ontworpen dat in speciale verdiepingen is opgedeeld. Deze verdiepingen zijn afgestemd op prikkelintensiteit. Hierdoor kunnen er activiteiten gekozen worden die aansluiten op de belevingswereld en behoeften van de jongere met autisme. 

In dit project zijn er naast het gebouw en activiteiten, ook andere elementen ontworpen om zo een onbezorgde dag weg te voorzorgen voor het hele gezin. Zo krijgt iedereen bij binnenkomst een speciaal ontworpen smartwatch. Hiermee krijgt de gebruiker toegang tot alle activiteiten. Ook kan hiermee betaald worden (optioneel) en wordt hierop de planning weergegeven die voor het bezoek door het gezin is vastgesteld. Ook is er aan de ouders gedacht met een speciale giftbox. Hierin zitten rustgevende cadeautjes zoals speciaal ontworpen kaarsen, een gedichtenbundel, een kleurboek voor volwassenen en een aantal heerlijke zelfgemaakte bonbons.   

Een van de activiteiten is een ballenbakexperience.
Bij de ballenbakexperience van Autistiek ervaar je verschillende prikkels. De zintuigen van mensen met autisme worden namelijk regelmatig op een andere intensiteit geprikkeld. Tijdens de ballenbakexperience ervaart de jongere met autisme met of zonder het gezin hoe het is om geprikkeld te worden met een wisselende intensiteit. Ruik, voel, bekijk en beluister de verschillende ballen en ga op jacht naar de bal met lekkers.